Bokbloggsjerka 19 – 22 februari

I denna jerka har Carola ställt följade fråga:

Hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.

Jag startade denna blogg våren 2012 och raderade alla inlägg hösten 2015. Jag hade då under en period mått väldigt dåligt och slitit som ett djur med mitt gamla manus; jag ville så gärna bli utgiven och få bekräftelse att det överskuggade glädjen med skrivandet. Förväntningar väcktes och många undrade när boken skulle komma.

Efter att ha besökt Författarkliniken kändes som jag aldrig skulle komma i mål med mina skrivrelaterade projekt och beslutade mig därför för att börja om på nytt. Jag kände mig som världens största svikare och förlorade förstås många läsare. Jag fick till och med en utskällning.

Min blogg har ungefär 700 unika besökare i månaden. De flesta från Sverige, men också USA, Kanada, England, Tyskland, Frankrike, och Australien 😮 Trots detta är jag otroligt dålig på att blogga på engelska, haha. Jag tror att läsarna stannar kvar just för att min blogg är lite speciell och inte som alla andras. Här går kvalitet framför kvantitet och jag har alltid läsarna i bakhuvudet när jag skriver inlägg. De flesta läsare har hittat hit genom min illustratör, Twingly och att jag kommenterat på andras bloggar. Dock brukar kommentarsfälten gapa tomma hos mig, så jag antar att jag inte är tillräckligt aktiv. De kommentarer som jag får svarar jag som regel på. Jag brukar också ställa frågor i bloggen utan någon större framgång 😛

Just nu är jag inne i en period då jag inte vet vad jag ska blogga om. Skrivprocesser i all ära, men det blir nog tråkigt i längden att bara läsa om hur mitt manus sakta växer. Om ni hade en nischad blogg, hur hade ni gjort för att nå ut med den? Jag ratar dumt nog Twitter och Instagram.

Vad som driver mig till att blogga är nog främst att hitta målgruppen till min bok. Jag tror det är en myt att tjejer inte läser fantasy.

16 thoughts on “Bokbloggsjerka 19 – 22 februari

 1. Jag tycker ju det viktigaste är att det är roligt, något som också märks av läsarna. Vill man nå ut av professionella skäl kan dock ytterligare en plattform kanske vara nödvändig. Kanske Instagram skulle vara ett bra komplement till just dig och dina illustrationer. Den blir ju ett komplement till bloggens skrivna text och man hittar lättare rätt målgrupp via Instagram.

  1. Jag ska fundera lite på Instagram och se hur det fungerar. Jag är ingen aktiv mobilanvändare precis, men det kanske funkar via datorn också?

 2. Jag håller med Bokhuset här ovanför och så lägger jag till att du kanske inte ska tänka (för mycket) på eventuella bloggläsare när du skriver inlägg. Lite beror det så klart på vad du har tänkt med bloggen. Är den för ditt yrkesutövande eller är den för att det är kul att blogga?

 3. Visst tycker jag att man ska ha läsarna i åtanke på ett sätt, det är inte kul att läsa om ifall jag visar bild på samma bok tre dagar i rad typ. Men samtidigt måste man också gå till sig själv och skriva om saker som faktiskt intresserar en själv. Annars blir det inte bra… 🙂

 4. Det dyker ju ibland upp tillfällen då man inte riktigt vet vad man ska blogga om – för sådana tillfällen har jag en “akutlista” med uppslag som jag kan ta ifrån.

 5. Instagram kan vara ett jättebra sätt att nå ut till fler 🙂 Är ju väldigt många som använder det och inläggen behöver inte vara lika långa som ett blogginlägg. Men annars är det nog viktigt att det märks att man har roligt, att man verkligen skriver för att man gillar det :).

 6. Jag brukar försöka variera inläggen en del. Ibland kan det även vara lite om musik, tv-serier eller film. Tar oftast egna foton av böckerna jag läst eftersom fotografering är ett annat av mina intressen.

 7. det viktiga är att du skriver när du har lust att skriva. en kan ju inte alltid vara så pigg på att skriva, kanske och då har jag en del utkast att ta till. eller också får det vara tills lusten återkommer.

 8. Fick du en utskällning för att du slutade blogga? Det var det värsta!
  Jag har nog aldrig förstått i grunden hur folk hittar min blogg (utom möjligen författare som söker på sitt namn…). Så jag har inga bra tips. Snygg och läsvänlig layout har du i alla fall!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *