Bokrecension: Härskartekniker: Sagor för vuxna

“Har du blivit osynliggjord på möten? Eller känt att du varit utsatt för strategier så subtila att du starkt börjat ifrågasätta dig själv? Eller är du rent av den som själv vill styra händelseutvecklingen? Den här boken handlar om just det, om makt- och härskartekniker och om hur vi ibland kan bete oss mot varandra i grupp. Det är en allvarlig bok skriven i sagoform där för givet tagna sanningar synliggörs på ett humoristiskt sätt för igenkänning och självläkning. I boken finns även en arbetsmetod för dig som vill använda materialet i till exempel grupputveckling. Härskartekniker: Sagor för vuxna är en bok för dig som har hållit käften alldeles för länge.”

De flesta har nog någon gång blivit utsatta för olika typer av härskartekniker. På arbetsplatsen, i skolan, i den offentliga miljön etc. När jag blev tillfrågad om jag ville recensera boken Härskartekniker: Sagor för vuxna, kände jag mig både nyfiken och träffad på samma gång. För det var ju trotsallt något som inte stämde…

Och mycket riktigt var det ju så. Och då var det inte bara den självförvållade härskartekniken som jag utsatte mig själv för (varför förminskar jag mig själv på detta vis?), utan jag blev också medveten om att jag själv blivit utsatt för de där subtila strategierna. Att det finns en hierarki. Att jag har mer att bevisa än de andra. En läsning som både var nyttig, jobbig och fullkomligt briljant.

Anna-Karin Kask beskriver på ett humoristiskt och läkande sätt hur olika härskartekniker fungerar i sagoformat utan att det tar udden av allvaret. Språket är lättläst och jag känner att jag har lätt att sätta mig in i hur de olika härskarteknikerna yttrar sig. Längst bak i boken finns också olika metoder för dig som vill arbeta med materialet i grupp. Det enda som jag har att anmärka på är att boken var alldeles för kort.

Det är inte ofta jag gör undantag här på bloggen, men jag är glad att jag gjorde det då det är en viktig bok för de som hållit käften alldeles för länge.

Rekommenderas.

Betyg: 4,5/5

Tusen tack för recensionsexet HOI förlag!

2 thoughts on “Bokrecension: Härskartekniker: Sagor för vuxna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *